dyn_logoDe derde, en voorlopig laatste, cyberaanval op het belangrijke internetbedrijf Dyn is voorbij. Dyn meldt op zijn website dat “het incident is opgelost”. Door de DDoS-aanval waren veel populaire websites als Twitter en Spotify vrijdag onbereikbaar in de grote delen van de wereld. Het is niet bekend wie achter de aanval zitten en wat hun motief is. Bedrijven als Dyn, zogenaamde DNS providers, brengen mensen die een adres intikken in de browser naar de juiste website. Dyn liet op zijn website weten dat haar servers doelwit waren van zeker drie cyberaanvallen.

De eerste aanval begon rond 13.10 uur (Nederlandse tijd). Ruim twee uur daarna waren alle problemen opgelost. Even voor 18.00 uur kwam er echter nog een aanval. Tegenover de Amerikaanse zender CNBC liet Dyn rond 22.30 uur weten dat er een derde aanval gaande was. Op dat moment was ook de tweede aanval nog niet afgerond.

De aanvallen waren ook in Nederland waarneembaar. Zo was in Nederland buienradar.nl uren onbereikbaar evenals Netflix, Twitter en PayPal.

Meer informatie over DDoS-aanvallen op Wikipedia

Hackers

Hackers bestookten de servers met zogenoemde DDoS-aanvallen, waarbij informatie van websites zo vaak wordt opgevraagd dat de servers bezwijken. De hackers gebruikten daarvoor vaak meerdere computers die met schadelijke software zijn besmet.

Volgens Dyn gaat het om “zorgvuldig geplande en uitgevoerde aanvallen” die worden gedaan met “tientallen miljoenen IP-adressen per keer”. Elk apparaat dat met internet is verbonden, zoals digitale videorecorders en printers, heeft een eigen IP-adres. Behalve Spotify en Twitter maken ook onder meer Netflix, Wired, PayPal, Reddit en GitHub gebruik van de DNS-servers van Dyn.

Onderzoek

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft laten weten onderzoek te doen naar “alle mogelijke oorzaken” van de aanval op de internetinfrastructuur. Waarschijnlijk werkt de recherchedienst FBI mee aan het onderzoek, aldus twee Amerikaanse functionarissen tegenover persbureau Reuters.

Gaming

Online diensten zoals het gamersnetwerk PlayStation Network leken ook last te hebben van de problemen. Tussen 19.00 en 20.00 klaagden honderden gamers op Allestoringen.nl over netwerkproblemen.

Eveneens werden problemen met de servers van gamesuitgever Electronic Arts gemeld. Voor veel gamers kwam de storing op een uiterst slecht moment, omdat vrijdag de langverwachte en populaire Battlefield 1 is uitgekomen.

Assange

WikiLeaks riep via Twitter op de cyberaanval te beëindigen. “Assange leeft nog, WikiLeaks publiceert nog. We vragen aanhangers om te stoppen met het platleggen van het Amerikaanse internet. Jullie punt is gemaakt”, schreef de site.

Het is niet duidelijk waarom WikiLeaks benadrukte dat oprichter Julian Assange nog leeft. Op alternatieve sites wordt wel al een paar dagen gespeculeerd dat hij is overleden. Assange houdt zich al jaren schuil in de ambassade van Ecuador in Londen, omdat hij bang is dat hij wordt opgepakt en uitgeleverd aan de VS.

Eerder vrijdag publiceerde WikiLeaks een foto van bewapende agenten die buiten het ambassadegebouw zouden staan. WikiLeaks heeft de afgelopen jaren veel geheime Amerikaanse documenten naar buiten gebracht.