twitter_prison_banDe Turkse overheid wil dat Twitter berichten van een Turkse krant over een wapentransport verwijdert. Zo niet, wordt de dienst mogelijk weer geblokkeerd. Dat meldt The New York Times. Een Turkse blokkade van Twitter in 2014 werd door een rechter onrechtmatig bevonden en teruggedraaid.

Dit keer is een Twitter-account van een Turkse krant het doelwit van de overheid. De krant heeft net als andere Turkse media gepubliceerd over een vermeend wapentransport. Turkse inlichtingendiensten zouden vrachtwagens met wapens over de grens met Syrië hebben willen brengen. De wapens zouden bedoeld zijn geweest voor extremisten die tegen het Assad-regime strijden. Het transport zou door de Turkse militaire politie zijn tegengehouden en doorzocht.

Gecensureerd

De Turkse overheid ontkent zo’n wapentransport, het zou om een humanitair konvooi zijn gegaan. Media die anders berichten brengen volgens de overheid de Turkse nationale veiligheid in gevaar en storen een lopend onderzoek. Een Turkse rechter heeft een verbod afgekondigd op berichtgeving over de zaak. Op Twitter maar ook op andere sociale media mogen geen berichten over het wapentransport worden geplaatst.

Sociale netwerken en Turkse media zouden over het algemeen aan die eis hebben voldaan, en berichtgeving hebben verwijderd. Turkse krant Birgün zou echter weigeren, al is de betreffende berichtgeving door Twitter wel onzichtbaar gemaakt in Turkije.

Persvrijheid

Twitter weigert echter het account van Birgün te blokkeren of verwijderen, tot woede van de Turkse overheid. Die zou nu opnieuw overwegen om Twitter volledig te blokkeren. De blokkade in 2014 duurde twee weken, Youtube was rond dezelfde tijd twee maanden geblokkeerd in Turkije.

Turkije ligt de laatste tijd onder vuur over zijn behandeling van journalisten. Het land pakt veel journalisten op. Een rapport het Europees Parlement spreekt kritisch over de Turkse persvrijheid en mensenrechten.