VirusBetaalde en gratis virusscanners ontlopen elkaar weinig als het gaat om het beschermen van internetgebruikers, zo blijkt uit een test van Dennis Technology Labs. Het testorgaan vergeleek tien verschillende pakketten voor eindgebruikers, waarvan vier gratis producten (PDF).

De scanners werden op basis van de detectie van malware en omgang met schone programma’s beoordeeld.
Als het gaat om de detectie van malware scoort ESET 100%. De gratis virusscanner van het Chinese Qihoo volgt op een gedeelde tweede plek met 99%. De gratis virusscanner van Avast volgt met 97% op de derde plek.

Prestaties

Toch presteren niet alle gratis virusscanners even goed. AVG Anti-Virus Free (76%) en Microsoft Security Essentials (59%) eindigen onderaan bij de detectie van malware. Security Essentials miste 41 van de 100 malware-exemplaren uit de test.

Virusscanners_Sept_2014

Waar Security Essentials bij de detectie van malware onderaan eindigt, staat de virusscanner bij de omgang met schone software op een gedeelde eerste plek. Het is hier Qihoo 360Safe Internet Security dat vanwege het hoge aantal onterechte waarschuwingen de minsten punten haalt.

Aan de hand van beide tests werd de balans opgemaakt en weet Kaspersky Lab de eerste plek te veroveren met een totaalscore van 99%. Avast! Free Anti-virus eindigt op de vierde plek met 95%. Qihoo moet vanwege het hoge aantal ‘false positives’ met een zesde plek genoegen nemen. AVG en Microsoft eindigen in het totaaloverzicht onderaan.