Windows XP en de alternatieven

Windows_logo_2002Zoals al eerder aangekondigd heeft Microsoft per 8 april de ondersteuning en updates voor Windows XP™ stopgezet. Er zijn echter nog veel mensen die een computer met dit besturingssysteem hebben staan.

De vragen die ik de laatste tijd regelmatig krijg voorgelegd zal ik dit artikel proberen te beantwoorden.

Heb ik XP?

De eerste vraag die veel mensen stellen, en gek genoeg een vraag waar ik niet direct vreemd van op kijk. Windows is sinds Windows 95 eigenlijk weinig veranderd, en een duidelijk onderscheid tussen Windows 95, 98 en XP is er niet onmiddellijk. De overeenkomst is echter dat al deze besturingssystemen hopeloos verouderd zijn, en allen in aanmerking komen voor een serieuze update.

Wereldwijd draaien nog zeker 27% van alle op Internet aangesloten computers op Windows XP, en dan heb ik het nog niet over de computers die niet op Internet zijn aangesloten en dus buiten beeld blijven.

Mirosoft heeft speciaal voor deze vraag een website in het leven geroepen met de naam “AmIRunningXP“, wat vrij vertaald “DraaiIkWindowsXP” betekent.

Met Windows 7, en de komst van de vernieuwde grafische schil (“Aero” voor de kenners), is er aan het uiterlijk wel degelijk wat veranderd. Allereerst is de startknop rond gemaakt met “slechts” een Windows logo, en zonder de tekst “start”. Staat er nog “start” in de startknop, dan hebben we sowiso al te maken met een verouderd systeem.

Windows 8(.1) is dusdanig anders dan zijn voorgangers, en dusdanig nieuw, dat vaak aan de leeftijd van de computer al bepaald kan worden of dit systeem is geinstalleerd.

Een andere tip is om naar het systeeminformatie-scherm te gaan middels:

computer_key_Windows + computer_key_Pause_Break

In dit scherm wordt direct weergegeven welk besturingssysteem op dat moment actief is, dit biedt definitief uitsluitsel.

Wat zijn de alternatieven?

Er zijn een heel aantal alternatieven beschikbaar, van het upgraden van de oude PC, het kopen van een geheel nieuwe PC tot het vervangen van het besturingssysteem. En zelfs Windows XP blijven gebruiken behoort soms tot de opties.

Kijk de onderstaande opties eens door, en kies voor wat het beste bij u past, zowel qua gevoel, gebruikersgemak, kennis, compatibiliteit alsook de financiële consequenties.

Optie 1; Windows XP blijven gebruiken

Het blijven van Windows XP is niet verstandig, echter, soms draait een bepaald pakket software alleen nog maar onder deze verouderde versie, en is updaten eigenlijk alleen een optie als er een (betaalde) update wordt gedaan van dit pakket, met alle mogelijke (financiële) gevolgen van dien.

In dit geval raden wij aan om de computer dan los te koppelen van het netwerk, voor niets anders te gebruiken dan voor dit pakket en op zoek te gaan naar een alternatief. De computer is dan vaak al op leeftijd, en als ook maar iets het begeeft, dan is het vaak lastig om aan goede (passende) onderdelen te komen. Met name oude harde schijven, geheugen en voedingen is soms lastig aan te komen.

Voor zo lang als dat het gaat is Windows XP dan nog te gebruiken. Dit is op zich de goedkoopste optie, maar heeft dusdanig veel beperkingen dat het in de meeste gevallen geen oplossing biedt.

Wij adviseren in dit geval vaak om een nieuwe PC aan te schaffen, en dan in een virtuele omgeving (zoals VMWare) Windows XP te laten draaien.

Optie 2; Vervang Windows XP door Linux

Allereerst wil ik beginnen te zeggen dat u deze kop even serieus door moet lezen. De meeste mensen hebben namelijk al op Voorhand een aversie tegen Linux. Dat Linux echter de laatste jaren een serieuze optie is geworden, dat weten veel mensen niet.

Linux distributies als Ubuntu, Linux Mint, Bodhi, Fedora, etc. Bieden voor elk wat wils. Voor de echte die-hard windows gebruikers is er “Linux Mint Cinnamon Edition“, welke bijna exact werkt zoals Windows 7, en een heleboel Windows programma’s kunt u met behulp van Wine en Crossover nog gewoon blijven gebruiken.

Ook “Native” Linux applicaties als Openoffice en LibreOffice werken goed, en veel spellen werken ook. Steam heeft zelfs een speciale sectie voor Linux-gebruikers met spellen die gewoon onder Linux draaien.

Toegegeven, niet alles werkt onder Linux zoals het werkt onder Windows, maar Linux Mint maakt de overstap al een heel stuk aantrekkelijker. En voor wie weinig of geen spellen speelt, en vooral internetbankiert, wat documenten tikt en presentaties maakt, is Linux echt een uitstekend alternatief.

Optie 3; Windows XP als Dual-boot (Met Linux of Windows 7/8.1)

Het is mogelijk om Windows XP (incidenteel) te blijven gebruiken in een systeem waar ook reeds een ander besturingssysteem op staat.

Daarbij moet echter wel worden aangemerkt dat als u Windows XP wilt gaan gebruiken, dat u wel hetzelfde moet handelen als bij optie 1. Windows XP starten zonder netwerkverbinding, en geisoleerd van de buitenwereld.

Het andere besturingssysteem, bij voorkeur Windows 7 of Windows 8(.1), kunt u dan gebruiken om het Internet te bezoeken.

Deze optie geldt natuurlijk alleen als de computer Windows 7 of 8(.1) al aan kan, en als u écht niet zonder Windows XP kan… En vooral bij dat laatste hebben wij onze twijfels.

Optie 4; De computer upgraden

Als een computer al op leeftijd is, maar niet ouder dan 5 tot 8 jaar, dan is de kans aanzienlijk dat met zelfs met een beperkt budget een upgrade mogelijk is waardoor u zonder problemen over kunt stappen naar Windows 7 of 8(.1).

Als een computer ouder is of gewoon te oud, dan is het aanschaffen van een nieuwe PC vaak goedkoper. Vaak kunnen alle gegevens eenvoudig worden overgezet naar de nieuwe PC, en kunt u verder werken alsof er nooit iets is gebeurd.

Optie 5; Een nieuwe PC

Een nieuwe PC is voor veel mensen een hele uitgave, maar soms noodzakelijk. Als een computer niet kan voldoen aan de (vaak zwaardere) eisen die een nieuw besturingssysteem aan de configuatie stelt en upgraden is niet mogelijk of duurder dan een nieuwe PC, dan zit er vaak niets anders op. De computer is dan, als het ware, total-loss.

Bij  de aanschaf van een nieuwe PC, of voor service en advies zijn wij u graag van dienst.

Optie 6; Overstappen op Apple

Voor mensen met ruimere financiële middelen, en waarbij Windows simpelweg geen optie is, bevelen wij vaak Apple aan. Apple is niet goedkoop, maar kenmerkt zich door een gebruikersvriendelijkheid. Apple is even wenne, zeker als u Windows gewend bent, maar Apple heeft in de laatste jaren zelden een ingrijpende verandering aangebracht in de gebruikersomgeving.

Microsoft Office en veel andere applicaties die onder Windows draaien, draaien ook op een MAC, zij het als aparte versie speciaal voor MAC of met een hulpmiddel zoals Parallels Desktop™ waarmee u Windows op een Mac draait náást Mac OS-X.

Dat ook hier addertjes onder het gras zitten moge duidelijk zijn. Apple staat in de IT-wereld bekend om zijn keiharde garantievoorwaarden, de soms buitengewoon kille servicevoorwaarden en het soms simpelweg negeren van de wettelijke consumentenrechten. Daarnaast moet u voor de aanschaf en service buiten de garantie flink in de buidel tasten. Als u echter de middelen heeft, en Apple voor lief neemt zoals ze zijn, dan kan dit een prima keuze zijn.

Optie 7; Overstappen op Chrome OS

Nog nooit van gehoord? En toch kan het interessant zijn. Net zo gebruikersvriendelijk als Apple, maar onlosmakelijk met Internet verbonden. Chrome OS blinkt uit in snelheid en gebruiksgemak. Is veilig, wnat alle applicaties draaien in hun eigen “zandbak” en kunnen per definitie niet bij systeemfuncties komen en zo de computer besmetten.

Het aandeel van Chrome OS is dankzij de netbooks aanzienlijk gestegen, echter nog niet om competatief te zijn met Windows en Apple. Dat dit ook een voordeel heeft blijkt wel uit het feit dat er eigenlijk geen (bekende) virussen zijn voor Chrome OS.

Hoewel Chrome OS in de kern is gebaseerd op Linux, lijkt het hele systeem verdacht veel op de Chrome browser. Verwacht dus gebruiksgemak, snelheid en vooral veiligheid.

Natuurlijk zijn er ook nadelen, zo moet je altijd een internetverbinding hebben (en dat is vaak geen problem), en werk je voornamelijk in de “cloud”. Dit heeft zijn voor- en nadelen, maar wij zien het als een serieus alternatief.

Ales op een rijtje

Alle voor en nadelen even op een rijtje gezet, ziet dat er als volgt uit:

 
Windows XP
Linux2
XP Dual-Boot
Upgraden
Nieuwe PC
Apple
Chrome OS
Gebruiksvriendelijkheid+++-++++++++
Gebruiksgemak+++-+++++++
Compatibiliteit+++++/+++++--
Functionaliteit--1++++/++++++
Snelheid-+-+/++++++++
Veiligheid4--++-+++++
Ondersteuning--++--++---
Kosten++++-3+---++
ConclusieWindows XP blijven gebruiken is gevaarlijk.Het is even wennen, maar Linux leren kennen loont de moeite.Alléén als het écht niet anders kan.De budgetoptie.Voor waar upgraden niet (meer) mogelijk is.Apple is duur ook voor "service", maar ook enorm stabiel.Voor websurfers.
1 = Als u ons advies opvolgt en Internet afsluit, gaat dit ten koste van de functionaliteit.
2 = Afhankelijk van de (gratis) distributie die u kiest. Wij gaan hier uit van Linux Mint Cinnamon Edition.
3 = Je betaalt evengoed voor de nieuwe windows licentie.
4 = Afhankelijk van de instelling en aanwezigheid van virusscanner.

Fabrikanten Smartphones nemen maatregelen tegen diefstal

GSM AntenneSmartphone fabrikanten hebben beloofd om uiterlijk halverwege 2015 meer maatregelen te nemen tegen de diefstal van toestellen. Nagenoeg alle smartphones die na 2015 worden geproduceerd en in de VS worden verkocht, krijgen een ‘kill switch’, een manier om het toestel op afstand uit te schakelen en ervoor te zorgen dat alleen de eigenaar hem nog kan reactiveren.

Grote smartphone producenten als Apple, Samsung, HTC, Nokia, Huawei en Motorola, evenals alle Amerikaanse providers, hebben daartoe vrijwillig een overeenkomst gesloten, na druk uit de Amerikaanse politiek.

De overeenkomst is alleen geldig voor smartphones die in de VS worden verkocht, maar het ligt voor de hand dat dezelfde functies ook in Europese smartphones zullen worden geïntegreerd.

Onvoldoende

Apple voorziet zijn iPhones al van een functie met de naam Activation Lock. Dat zorgt ervoor dat telefoons niet kunnen worden gereset zonder het e-mailadres en wachtwoord van de eigenaar.

De Californische staatssenator Mark Leno, die de kill switch in de wet vast wilde leggen, noemt de maatregelen “onvoldoende”, meldt Recode. Hij wilde de anti-diefstalfuncties verplicht aanzetten op alle telefoons, maar onder de vrijwillige overeenkomst bestaat die verplichting niet. Gebruikers kunnen er zelf voor kiezen of ze een kill switch willen gebruiken.

Google gaat Android beter beveiligen

Android LogoGoogle wil de beveiliging van Android opschroeven en gaat apps ook na de installatie in de gaten houden. Dat meldt Adrian Ludwig, beveiligingsexpert bij het Android-team van Google, tegenover Computerworld.

Google controleert standaard Android-apps tijdens de installatie, ook als de app niet via Google Play wordt geïnstalleerd. Android verifieert de app en bekijkt of het bestand malware of andere potentiële risico’s voor de gebruiker met zich meebrengt.

De internetgigant wil de beveiliging van Android verder opschroeven door apps ook na de installatie te blijven controleren. “Als een app na de installatie andere software installeert, willen wij dit aan de gebruiker melden”, aldus Ludwig.

Uitrol

De nieuwe functie, die beschikbaar komt voor gebruikers van Android 2.3 (Gingerbread) en hoger, gaat deel uitmaken van Googles Android-beveiligingsdiensten. De functie wordt de komende weken middels een update van Play Services naar Android-apparaten uitgerold.

Het checken van geïnstalleerde apps wordt op de achtergrond uitgevoerd, waardoor de gebruiker volgens Google geen last van de nieuwe functie ondervindt. “We willen ervoor zorgen dat er geen zwakke plek is binnen ons platform, zodat gebruikers beschermd blijven”, aldus Ludwig.

Windows XP gebruikers krijgen Pop-up van Microsoft

Nieuw Microsoft Logo (2012)Microsoft gaat Windows XP-gebruikers waarschuwen met behulp van pop-ups. Ondersteuning voor XP loopt op 8 april af, dat meldt Microsoft. Om XP-gebruikers op de hoogte te stellen, gaat Microsoft pop-ups inzetten. Daarin wordt gewaarschuwd voor het naderende einde van de ondersteuning voor Windows XP, waardoor het systeem onveilig kan worden.

Voor gebruikers die niet zeker weten welk besturingssysteem ze hebben, ontwierp Microsoft de website AmIRunningXP.

Upgraden

Daarnaast komt de software-gigant met het programmaatje PCmover Express for Windows XP. Daarmee kunnen XP-gebruikers eenvoudig hun bestanden en instelling meenemen naar Windows 7, 8 en 8.1. Microsoft werkt daarvoor samen met Laplink, die ook een betaalde variant heeft om programma’s over te hevelen van Windows XP naar een nieuwe Windows-versie.

Uit onderzoek bleek onlangs dat veel gemeenten nog gebruik maken van Windows XP en niet op tijd over kunnen schakelen naar een nieuwe Windows-versie.

Tutorial: Facebook lookback video downloaden

FacebookAardig van Facebook dat ze een video “gemaakt” hebben van alle gebruikers over de afgelopen 10 jaar. Echt, ik was aangenaam verrast, en gezien het feit dat deze video massaal gedeeld werd, neem ik aan dat dit gevoel gedeeld werd.

Iets minder leuk is dat je deze buiten facebook niet kan delen… Althans, niet op een “normale” manier. Waar je normaal alle foto’s en filmpjes kan downloaden, kan dit niet met een linkje onderaan de pagina. Een beetje jammer, maar er is een uitweg…

Volg onderstaande stappen, en je kan”jouw” video downloaden en delen op je TV, Google+, Youtube, Vimeo of waar dan ook.

 1. Allereerst heb je Chrome nodig. Dit is geen optionele stap: Géén Chrome, Géén video. Gelukkig kan je Chrome HIER gratis downloaden.
 2. Kopieer de volgende code naar je klembord:
  [snippet id="1604"]
 3. Ga naar de Facebook Lookback pagina (Als je de tutorial wilt blijven volgen, open dan een ander tabblad)
 4. druk op: computer_key_Ctrl + computer_key_Shift + computer_key_J
 5. Er opent nu een venster onderaan de pagina in Chrome (zie onderstaande afbeelding).
  screen138 2014-02-27, 02_25_04
 6. Klik op “Console” (Laatste knop/tab)
 7. Plak nu de code in het scherm met: computer_key_Ctrl + computer_key_V
 8. Druk op: computer_key_Enter
 9. Een overlay  zal nu op de pagina openen (zie onderstaande afbeelding)
  screen140 2014-02-27, 02_50_06
 10. Klik met de rechtermuisknop op de “here” in de overlay die zojuist is geopend, en kies voor “Link opslaan als…”
  screen142 2014-02-27, 03_06_03
 11. Noem het bestand zoals je wilt, en sla het ergens op.
 12. “Jouw” filmpje is nu echt van jou…