whatsapp-logoDe blauwe vinkjes die in Whatsapp aangeven dat een bericht gelezen is door de ontvanger, zijn waarschijnlijk binnenkort alweer uit te zetten. Dat blijkt uit een vermelding van die optie op translate.whatsapp.com, de vertaalomgeving van Whatsapp waarin geïnteresseerden mee kunnen helpen aan het vertalen van de berichtenapp.

Voor de Android-versie werd de volgende zin door Whatsapp ingediend ter vertaling: “If you turn off read receipts, you won’t be able to see read receipts from other people”. Naar het Nederlands vertaald is dat: “Als je leesbevestigingen uitzet, dan kun je de leesbevestigingen van anderen niet meer zien”.

Verborgen

Dat werkt vergelijkbaar met de mogelijkheid om te zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Ook dat valt uit te zetten, maar dan worden de laatst online-tijden van andere gebruikers eveneens verborgen.

Whatsapp introduceerde de blauwe vinkjes begin deze week en kwam hierom al snel onder vuur te liggen. Het bedrijf heeft nog niet gereageerd op de ophef, die voor veel lage beoordelingen in de App Store en Google Play Store zorgde.