Inbreker luistert naar “Slimme meters”

Inbrekers die willen weten of een woning leeg is hoeven niet meer de bewoners in de gaten te houden, het uitlezen van de “slimme meters” is voldoende. Dat hebben onderzoekers ontdekt. In de Verenigde Staten worden steeds meer analoge meters voor het meten van water-, gas- en elektriciteitsverbruik door “slimme meters” vervangen. De apparaten versturen elke 30 seconden de standen, zodat medewerkers van nutsbedrijven de waardes op afstand kunnen opnemen. De signalen zijn echter door iedereen op te vangen.

Onderzoekers van de Universiteit van South Carolina reverse engineerden de AMR-meters. Daarvoor gebruikten ze voor duizend dollar aan open-source radioapparatuur en informatie van het internet.

Beveiligingsprobleem

“Het is gênant dat dit soort technologie zonder beveiliging wordt uitgerold”, zegt beveiligingsonderzoeker Klaus Kursawe van de Radboud Universiteit van Nijmegen. Kursawe was niet bij het onderzoek betrokken, maar stelt dat fabrikanten inmiddels moeten weten hoe ze dit soort apparaten moeten beveiligen.

Het beveiligingsprobleem is volgens de onderzoekers een handig hulpmiddel voor criminelen, aangezien de meterstanden op een afstand van 300 meter zijn uit te lezen. Het onderzoeksteam wist 500 meters tegelijkertijd uit te lezen. Aangezien het energieverbruik naar bijna nul daalt als een woning leeg is, zou dit inbrekers kunnen vertellen wanneer iemand aan het werk of op vakantie is.