Internet Explorer afgeraden door Consumentenbond

Internet ExplorerDe Consumentenbond raadt het gebruik van Internet Explorer voorlopig af nadat een lek gevonden is waar nog geen oplossing voor bestaat. De Nederlandse overheid waarschuwt ook voor het lek. Dinsdag erkende Microsoft dat er een lek zit in Internet Explorer 6, 7, 8 en 9. Kwaadwillenden kunnen door het lek de controle over de computer overnemen. De kwetsbaarheid wordt actief misbruikt.

De Consumentenbond adviseert Nederlanders woensdag om Internet Explorer voorlopig niet te gebruiken. “Zodra Microsoft een oplossing beschikbaar stelt, kan Internet Explorer weer gebruikt worden”, aldus de verklaring van de bond. “Consumenten kunnen browsers als bijvoorbeeld Firefox, Chrome of Opera tot het herstel gebruiken. Het advies geldt alleen voor gebruikers van Windows.” De Nederlandse overheid gaat nog niet zo ver als de Consumentenbond. Wel waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) voor de kwetsbaarheid. Het advies is om het lek af te dekken via instructies van Microsoft.

Advies

Ergens in NL adviseert zijn klanten daarom dan ook om per direct over te stappen op Google Chrome. “Internet Explorer heeft in het verleden al vaker aangetoond lek te zijn, en Microsoft heeft er een handje van om pas laat of helemaal niet te patchen”, aldus de eigenaar, “Chrome is veiliger, net zo gemakkelijk aan te passen en heeft een overstapservice voor voormalig internet Explorer gebruikers. Er is dus eigenlijk geen goede rede om over te stappen en mocht je Google Chrome niet zien zitten dan zijn er nog alternatieven als Firefox, Opera, Kameleon en vele andere grote en kleine browsers.”