KPN biedt gratis cloudopslag aan bij abonnement

Consumenten kunnen vanaf donderdag cloudopslag afnemen bij KPN. Voor mensen met een nieuw abonnement is de dienst gratis. Dat laat de provider donderdag weten.

Toen KPN in juli nieuwe abonnementen presenteerde, werd ook cloudopslag aangekondigd. Het gaat om 5 GB aan opslagruimte. De dienst is beschikbaar via een app die automatisch contacten, afspraken, foto’s, muziek en andere bestanden synchroniseert. De dienst is voor klanten met een nieuw Mobiel Instap-abonnement gratis. Dan moet er wel een internetbundel worden afgenomen. Voor klanten met oudere abonnement is CloudOpslag voor 2,50 euro per maand beschikbaar. Consumenten die aan 5 GB niet genoeg hebben, biedt KPN de mogelijkheid extra opslag af te sluiten.

Cloud Opslag?

Cloud computing is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens, ongeveer zoals elektriciteit uit het lichtnet. De term is afkomstig uit de schematechnieken uit de informatica waar een groot, decentraal netwerk (zoals het internet) met behulp van een wolk wordt aangeduid.

De cloud (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort ‘wolk van computers’ vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die precies staan. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een “eigen”, in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. De cloud is dus een begrip dat online diensten aanduidt.